Lentilky na Cvičišti

Předposlední víkend v dubnu se Lentilky zúčastnily Cvičiště, tréninkového kola před oficiálním krajským kolem ZVaS, které se konalo v Aši.

V pátek večer po škole

V pátek děti dojely na Základní školu Hlávkova, která byla naším dočasným domovem po následující dvě noci, ubytovaly se ve třídách, a když dojely poslední, sešly se v tělocvičně ke slavnostnímu zahajovacímu nástupu. Večer pak ještě proběhly porady, nejdříve s šestníky a doprovody, a později i s rozhodčími, aby všichni věděli, co je druhý den čeká.

Druhý den začal velmi časnou snídaní a pěším přesunem do sportovního areálu na vrchu Háj. Tady si družiny postavily každá svůj stan jako zázemí pro případ deště, který se nakonec naštěstí nekonal, sešly se na společném nástupu a pak už začaly postupně vyrážet na trať závodu.

Na trati závodu

Hned první stanoviště, které je čekalo bylo dopravní hřiště s opravdovými i když trochu menšími křižovatkami, značkami a dopravními prostředky, kterými děti musely ve správném pořadí dle pravidel přednosti v jízdě křižovatkami projet.

Následovalo stanoviště s luštěním číselných kódů k truhlám s pokladem, ošetřování zraněných, třídění odpadů a příprava zeleninového nebo ovocného salátu dle receptu.

Další stanoviště bylo začátkem velkého dobrodružství namísto šipek a fáborků byla cesta od něj dál značená turistickými značkami. Děti si nejprve na stanovišti zopakovaly, zda ví, co která značka znamená, a pak podle nich vyrazily na další stanoviště, přičemž cestou měly kreslit pochodový film. I to, jak vypadá, si na místě zopakovaly.

Cesta je lesem se spoustou křižovatek dovedla až pod rozhlednu Háj, kde znovu určily svou polohu na mapě, odevzdaly pochodový film a vystoupaly na rozhlednu, kde podle orientačních bodů v okolí měly zorientovat mapu.

Následovala stanoviště řešení krizových situací, znalosti přírody a manuální zručnosti, kde děti zatloukaly hřebíky, přišívaly knoflíky a balily balíček. Jako další musely poskládat správně nášivky na skautský kroj a určit která z vlajek na modelu stožáru v tábořišti a na zdi radnice je správně pověšená Česká vlajka.

Pak už jen skok, tedy přesněji pár přeskoků švihadla, a hodů na koš a zbývalo poslední stanoviště vyhledávání informací, ve slovníku, na odjezdových tabulích, v rejstříku ulic, v legendě a nebo na zadní straně mapy s informacemi o turisticky zajímavých místech.

Před závodem nebo po něm

Když doběhly do cíle, a nebo než vyrazily, mohly děti využít místního sportoviště s lezeckou stěnou, minigolfem, hřištěm na fotbal i dětskými prolézačkami a také si na památku vyrobit placku s obrázkem Cvičiště.

Den byl dlouhý a tak jsme se k večeru vraceli do školy všichni pěkně unavení. Čekala tu na nás teplá večeře a spacáčky.

Vyhlášení výsledků

Druhý den ráno už všichni netrpělivě vyhlíželi okamžik slavnostního nástupu, okamžik vyhlášení výsledků.

No a jak tedy Lentilky dopadly? Vybojovaly si krásné druhé místo přičemž na první ztrácely jen pár bodů 🙂 Tedy velká gratulace.

Pár fotek, jak Cvičiště vypadalo