Dotace z Programu rozvoje venkova

Z nadpisu je zřejmé, že tenhle článek bude o financování tedy o penězích. Začněme ale od ne-peněz.

Skautské hnutí celosvětově je dobrovolnickou záležitostí a tak i činnost Junáka – českého skauta, největší česká skautské organizace, je založena na práci dobrovolníků. Tím se jistě ušetří značná část potenciálních nákladů v porovnání s volnočasovými aktivitami s placeným vedením.

Úplně bez nákladů se ani taková činnost ale neobejde. Oddíl se potřebuje mít kde scházet, čím svítit, občas nějaký drobný materiál a nějaké to sportovní či outdoorové vybavení pro svou činnost.

To zní jako něco, co by bylo vhodné hradit z členských příspěvků. Je třeba ale myslet na to, že skautování přináší rodičům další finanční zátěž v podobě pořizování potřebného vybavení jako jsou spacák, krosna, kvalitní boty atd. a také účastnických poplatků na výpravy, ze kterých se hradí cesty, jídlo či ubytování o víkendech.

Vezmeme-li v úvahu, že žijeme v kraji, který nepatří k nejbohatším, ba naopak, je třeba se s nároky na financování rodiči držet při zemi, a hledat další zdroje, obzvlášť pokud chceme dětem nabídnout i aktivity vyžadující vybavení s vyšší pořizovací hodnotou.

Naštěstí pro nás existují projekty jako je Program rozvoje venkova, který s námi souzní v tom, že náš byť ne bohatý kraj je krásný, a stojí za to v něm žít, a život zde podporovat v rozvoji jeho úrovně.

V roce 2021 jsme tak prostřednictvím MAS Sokolovsko a metody CLLD úspěšně požádali o dotaci na obnovu a rozšíření materiálního zajištění činnosti našich oddílů. Tato dotace nám v letech 2021 a 2022 umožnila:

  • dokončit výměnu podsadových stanů a toalet pro náš letní tábor;
  • doplnit tábornického vybavení pro výpravy s narůstající členskou základnou;
  • pořídit další plastové kánoe a vozík na jejich přepravu, abychom s dětmi krom přehrady na táboře mohli vyrazit i na řeku;
  • pořídit nový křovinořez na úpravu tábořiště a okolí klubovny.

Rozšiřování nabídky zájmové činnosti dětí je obecně motivací pro život v daném místě. V oblastech socio-ekonomicky slabších, jakou je náš region, jsou pak podobné projekty často jediným způsobem jak takového rozšiřování či udržení dosáhnout.